Coca de recapte

Coca de recapte

La coca de recapte és sovint una coca salada que porta hortalisses escalivades damunt, típicament pebrera o pebrot, albergínia i ceba. A les zones d’interior és habitual posar-hi bolets. Tanmateix s’hi pot emprar d’altres verdures o fins i tot afegir embotit, perquè en general les coques no tenen receptes fixes, ans el contrari. També es fa sovint afegint arengades o anxoves. Amb una llarga tradició a la cuina catalana, són una opció a l’abast de tothom de menjar cereal d’una manera molt gustosa. Sobre una massa fina que serveix de base, s’hi afegeix qualsevol producte que es tingui a mà: verdures, peix, carn… normalment aliments bàsics i econòmics, que permeten múltiples combinacions.

És una coca que trobem a tot Catalunya amb variants molt diverses. Se’n menja tot l’any, tant freda com calenta. A més, la coca de recapte té un calendari gastronòmic propi, adaptat als productes de temporada. Per Quaresma, per exemple, se solen menjar coques amb arengada, etc.

Al nord dels Països Catalans, la tendència és de fer-ne una de gran i bastant plana. Aquesta coca segueix el patró de les coques allargades típiques de Vic, per exemple. Poden mesurar un metre de llarg. Al sud mentrestant, se’n fan moltes de petites, en forma rodona, amb més quantitat de verdura i amb la base més gruixuda.

Coca de recapte catalana amb sardines, tanmateix el més habitual són les arengades o bé la botifarra crua, de vegades dolça.